Suomen Asutusmuseo

Löytöretki mummolan tunnelmiin ja asutustilan arkeen Lapinlahdella

Museokokonaisuuteen kuuluvat vuonna 1952 valmistunut, täysin alkuperäisessä asussaan säilynyt rintamamiestalo, navetta ylisineen, rantasauna sekä puimala, joka toimii myös kahviona. Koko museon esineistö on alkuperäistä ja alunperin Muren sisaruksille kuulunutta. Esineistöä on valtava määrä, joista vanhimmat aina 1940-luvulta ja uusimmat 1970-luvulta. Alkuperäisessä ympäristössä tarkasteltavana on muun muassa jokapäiväisiin askareisiin, kuten ruuanlaittoon ja karjanhoitoon liittyviä tarvekaluja. Maanviljelykseen liittyvää välineistöä on runsaasti, nähtävillä on esimerkiksi vanhoja hevosvetoisia maatyökoneita. Kokonaisuudessaan asutusmuseon kokoelmiin kuuluu lähemmäs 2000 esinettä

Näkemistä ja kokemista

Asutusmuseossa kaiken ikäiset voivat kokea elämyksiä. Mieleen palautuu muistoja, joita synnyttävät pienet jokapäiväiset asiat, esineet ja tuntemukset. Tutun näköiset konvehtipakkaukset, kellarin tuoksu, Hellä Mietonen-shampoo tai puulämmitteinen sauna ovat monille jo mennyttä aikaa, mutta mielikuvat säilyvät yhä. Vanhemmille ihmisille Asutusmuseo tarjoaa mahdollisuuden kokea nostalgisia elämyksiä oman elämän vaiheista, nuoremmalle polvelle tulevat mieleen lapsuusmuistot tai muistot mummolasta. Lapsille ja nuorille retki vanhalle asutustilalle tarjoaa tilaisuuden tutustua suomalaisen maaseutuelämän lähihistoriaan. On hyvä ymmärtää ja huomata, että ne mukavuudet joita nykyaikana pidämme lähes tulkoon itsestäänselvyyksinä eivät vielä muutama kymmenen vuotta sitten suinkaan olleet sitä. Kun tilan teknisin laite on vanha mustavalko-tv, täytyi aikaa kuluttaa muilla tavoin kuin nykyisin. Vai mahtoiko sitä vapaa aikaa niin paljon ollakaan, kun oli pidettävä huolta tilastakin?

Katsomista asutusmuseolla on myös perheen pienemmille. Kesäaikaan museon pihapiirissä tepastelevat Annin kanat. Museoon kuuluvassa puimalassa toimii myös kesäkahvila ja aivan museoalueen vieressä on uimaranta.

Suomen Asutusmuseo on avattu vuonna 2000. Asutusmuseosäätiön ylläpitämä ja hoitama museo pyrkii säilyttämään ja vaalimaan asutustiloilla asuneiden ihmisten muistoa sekä kertomaan tarinaa siitä, millaista oli elämä maatiloilla ennen tietoyhteiskuntaa. Asutusmuseo on myös kunnianosoitus niille ihmisille, jotka maata raivaten ja viljellen loivat sotien jälkeen pohjaa paremmalle huomiselle ja hyvinvoinnille.

2 arvostelua

  1. Suosittelen poikkeamaan

    Tunnelmaa täynnä! Kaikki on paikoillaan kuin silloin ennen, ja melkein odotti , että kohta isäntä tai emäntä tulee rannasta tai tuvasta kysymään, että mitäs vieraita on pihaan putkahtanut. Kesäinen päivä oli parhaimmillaan ja tunnelma rauhallinen ja nostalginen. Nuoremmalle sukupolvelle löytyy varmaan paljon ”tuntemattomia” työkapineita.

  2. Kiva käyntikohde, jossa aika näyttää pysähtyneen n. 60 -luvulle (niin on tietenkin tarkoituskin). Tyypillinen rintamiestalo esineineen, talleineen, navettoineen ja pihapiireineen, mikä onkin todella kaunis!!
    Tuon ajan eläneenä kuulee vieläkin korvissaan niittokoneen ”säksätyksen” keskikesän iltamyöhäisellä, kun aamuksi piti saada luoko valmiiksi seipäille pantavaksi.
    Perinteiset pelargoniat ikkunoilla ovat kuin piste i:n päällä.

Arvostele kohde!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Asutusmuseontie 52
Alapitkä 71910 FI
Hae reittiohjeet!
Aukioloajat: 15.6.-15.8. ti-pe, su 10-18 la 10-16 ma suljettu

Lähetä viesti kohteeseen