Sumiainen

Palveluja ja lomatunnelmaa täynnä oleva kylä vihreän väylän varrella

Piskuinen Sumiainen Keski-Suomessa on 1200 onnellisen asukkaan pysyvä koti. Väkiluku tuplantuu kesällä: Sumiainen on monen oma lomaparatiisi ja lukuisista saarista löytyy kaupunkilaisten piilopirttejä. Ihmisiä yhdistää mutkaton välittömyys ja ystävällisyys.

Suojeltu Sumiaisraitti – Suojeltu ja kodikas Sumiaisraitti kiemurtelee entisajan malliin kylän läpi. Kylässä on hyvin säilyneitä rakennuksia ja pihapiirejä. Arkkitehtuurimatka vie 1800-luvun hirsitaloista jämäköihin rintamiestaloihin ja linjakkaaseen funkkisarkkitehtuuriin.

Vanha mutterikirkko – Vuonna 1890 vihityn kirkon salissa on harvinainen kahdeksankulmainen muoto. Alttaritaulun on ajalle harvinaisesti maalannut nainen, Widolfia von Engström-Ahrenberg vuonna 1901. Seinäryijyn on kutonut ruustinna Charlotta M. Lagus vuonna 1881.

Luonto saavutettavissa – Sumiaisissa luontoon pääsee helposti. Esimerkiksi Laulavan Mörön polku puikkelehtii järvimaisemissa, kankailla ja harjanteilla nousten välillä kauniita näkymiä tarjoaville vuorille. Kyläläiset ovat pitäneet kunnossa ikiaikaiset reitit kaikkien iloksi.

 

Katso Sumiaisen kylän kohteet!

Sumiainen, 44280 Keski-Suomi FI
Hae reittiohjeet!

Lähetä viesti kohteeseen