Puu-Juuka ja Myllymuseo

Puu-Juuka on Juuan kirkonkylän vanha keskusta ja hieno esimerkki kadonneesta rakennusperinteestä. Sen alkuperäinen ilme tekeekin kirkonkylän keskustan ainutlaatuiseksi. Alue sijaitsee Juuanjoen ja valtateiden väliin jäävässä kolmiossa.

Juuan kirkonkylän kohdalla Juuanjoen varrella oli kylä jo 1500-luvulla. 1800-luvun loppupuolella alettiin rakentaa maantien varteen ja perustaa kauppaliikkeitä. Vanhimmat alueella säilyneet rakennukset ovat 1800- ja 1900-lukujen vaihteesta, nuorimmat taas 1960-luvulta.

Rakennukset ovat asuin- ja asuinliiketaloja sekä julkisia rakennuksia. Niistä löytyy mielenkiintoisia yksityiskohtia. Eräissä taloissa on frontoneita, koristeellisia ikkunanpuitteita ja räystäskonsoleita. Miljöön kulttuurihistoriallinen arvo muodostuukin kaikkien rakennusten kokonaisuudesta.

Alueella on leikkikenttä, kunnostettu uittoränni sekä pieni ja romanttinen Haaveiden silta, joka johtaa Juuanjoen Herralankosken yli.

Puu-Juuan alueella sijaitsevat myös Myllymuseo, Vikilän taidetalot ja Taitokartano, jossa on useiden eri alojen pienyrittäjien työtiloja. Vikilän taidetalojen näyttelyissä esitellään maalauksia, veistoksia, keramiikkaa ja ikonitaidetta. Esillä on myös päre-, puu-, paju-, kivi- ja takorautatöitä sekä koruja, käsitöitä, kirjoja, kuvia, musiikkia ja kortteja Juuasta. Kädentaitajat ovat lähialueelta ja muualta Suomesta. Puu-Juuassa sijaitsee myös idyllinen Majatalo Juuka.

Myllymuseo sijaitsee historiallisen Puu-Juuan kupeessa Herranlankosken läheisyydessä. Idyllinen, hyvin säilynyt museoalue sisältää myllyn, myllärin tuvan, aitan ja savusaunan. Tule tutustumaan restauroituun, toimivaan myllymuseoon ja seuraamaan vanhan ajan myllyn toimintaa.
http://www.juukaseura.fi/museot/esittely/

Arvostele kohde!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lähetä viesti kohteeseen