Lapinlahti

Kulttuurin suurpitäjä Ylä-Savossa

Lapinlahti on innoittanut Suomen taiteen kultakauden mestareita ja tätä perintöä arvostetaan yhä. Lapinlahtelaisessa maaperässä on jotain ainutlaatuista, sillä se kasvatti vaatimattomista oloista kuuluisan Halosen taiteilijasuvun.

Pronssipitäjä – Tiesitkö, että Kolmen sepän patsas ja Marsalkka Mannerheimin ratsastajapatsas on tehty Lapinlahdella? Suurin osa Suomen julkisista pronssiveistoksista syntyy edelleen Lapinlahdella. Kylän taidevaluperinne alkoi vuonna 1918 ja on jatkunut tähän päivään.

Taiteesta tuttu maisema – Väisälänmäki on Pohjois-Savon kansallismaisema, jota voi ihailla Linnanmäen näköalatornista. Aluetta kiertää myös luontopolku. Maisemat ovat tuttuja monista suomalaisista taideteoksista, Halosten ja heidän taiteilijaystäviensä kuten Eero Järnefeltin maalauksista.

Juustopitäjä – Lapinlahdella on yksi Pohjoismaiden suurimmista maidonjalostusyksiköistä. Kylässä valmistetaan noin 25 miljoonaa kiloa juustoa vuodessa ja maitojauheitakin noin 30 miljoonaa kiloa. Juustoa juhlitaankin pitäjässä suureellisesti joka kesä viinin kanssa.

 

Katso Lapinlahden kylän kohteet!

Lapinlahti, 73100 Pohjois-Savo FI
Hae reittiohjeet!

Lähetä viesti kohteeseen