Keski-Vuokon kulttuurimaisema ja Pyötikön luostarialue

Keski-Vuokon kulttuurimaisemassa on kunnostettu vanhat, asutuksia ympäröivät kiviaidat ja jokivarsi sekä rakennettu pisteaitoja. Alueen vahva ekumeeninen kulttuuri on läsnä Keski-Vuokon viehättävässä kalastajatsasounassa, joka valmistui Niemelän tilalle samalle paikalle, jossa oli tsasouna edellisvuosisatoina. Kristuksen kirkastumiselle pyhitettyyn tsasounaan pääsee tutustumaan ympäri vuoden.

Vuokonjoen silta on luonnonkivistä 1930-luvulla rakennettu kaariholvisilta, joka ylittää Vuokonjärven laskuissa kaivetun kalliokanjonin.

Sijainti: Keski-Vuokon tie 132, Juuka.

Tiedustelut Kalevi Nekkonen puh. 0400 795 741.

Pyötikön luostarialue:

Kojonniemelle Vihtasuolle rakennettiin 1850-luvulla vanhauskoisten ortodoksien luostari, jossa asui parhaimmillaan 30 erakkomunkkia. Vanhauskoiset eivät hyväksyneet Venäjällä 1600-luvulla toimeenpantua kirkollisten tapojen uudistusta, vaan he pitivät kiinni isiensä uskon muodoista ja tavoista. Vainojen vuoksi Vuokkoon paenneet munkit harjoittivat Pyötikön luostarissa harrasta rukouselämää ja tutkivat uskonnollista kirjallisuutta. He viljelivät vihanneksia, mutta saivat varsinaisen elantonsa uskonveljiltään Venäjältä. Viimeiset vanhauskoiset asuivat Vuokossa 1800-luvun lopussa.

Alkuperäinen luostarirakennus on valitettavasti hävinnyt, mutta sen paikalle on rakennettu 1980-luvulla Pyhän Ristin ylentämisen muistolle pyhitetty tsasouna. Vanha kiviaidattu hautausmaa on kunnostettu. Pyötikössä on säilynyt näin päiviin saakka kolme grobun, eli hirsirakenteisen koristellun hautamuistomerkin pohjaa. Hautojen päälle on tehty 3 uutta. Tsasounaan pääsee tutustumaan kesäaikana. Pyötikössä järjestetään jumalanpalveluksia muutaman kerran vuodessa.

Sijainti: Kojonniementie 310, Juuka.

Tiedustelut: Tauno Nekkonen 0503501237

Arvostele kohde!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Keski-Vuokon tie 132, 83915 Juuka, Suomi FI
Hae reittiohjeet!

Lähetä viesti kohteeseen