Kaavi

Kauppakylä Kaavi - Koillis-Savon kaupan keskus sijaitsee Kuopion kuppeessa, 45 km:n päässä Kuopion lentoasemalta

Juuriltaan teollistunut palvelukunta – Kaavin Luikonlahdessa aloitettiin kaivostoiminta 1960-luvulla ja sitä kesti parikymmentä vuotta. Kaivostoiminnan loppuessa kunnan elinkeinopolitiikka virisi ja nyt Kaavilla on 300 teollista työpaikkaa ja siellä valmistetaan mm. eristeitä, elementtejä, hautakiviä, kalusteita ja mattoja ja rikastetaan kuparimalmia. Kaavilta löytyy oudon paljon erilaisia palveluita, kuten muotiliike, kenkäkauppa, kampaamoja, hoitoloita, leipomo, optikko tai suutari. Majoitusta ja ruokaa on matkailijalle myös tarjolla.

Venevalkama itsenäistyi 140 vuotta sitten –
Kun katsot Kaavin vaakunaa, huomaat että siinä on yhtäläisyys saamen kielen kaavi-sanan kanssa. Kaavi nimittäin tarkoittaa venevalkamaa. Kaavi irtautui kirkkopitäjästä omaksi kappelikseen 1802, mutta oli osa Suur-Liperiä vielä seuraavat 73 vuotta.

Erikoisuuksien kunta – Telkkämäen luonnonsuojelualue on ainutlaatuinen kaskiperinnetila Pohjoismaissa. Tämä pieni luonnonsuojelualue tarjoaa mahdollisuuden eläytyä hetkeksi menneeseen elämäntapaan. Pohjois-Savossa on kaskiviljelty aina 1400-luvulta lähtien. Telkkämäessä kaskialueeseen ja sen luontoon pääsee tutustumaan pihapiirin lisäksi kahdella lyhyellä luontopolulla.
Kirkonkylällä sijaitseva kotiseutumuseo Eloaitta rakennettiin 1800-luvun puolivälissä kaavilaisten yhteiseksi viljavarastoksi katovuosien varalta. Myöhemmin se oli osuuskaupan varastona, kunnes se 1960-luvulla kunnostettiin museoksi. Museo ei ole kuollut, vaan sinne on tallennettu kaikki kaavilaisen elämän merkit kuten myös ilon ja surun hetket kaikilta elämänalueilta.
Pohjoismaisittain ainutlaatuiseen Juutilan valimon hiekkavalumuseoon Kaavin Vehkalahdessa kannattaa myös tutustua.
Vaikkojoella voit nauttia kauniista luonnosta, kokeilla koskenlaskua, kalastaa tai patikoida.
Kesällä kannattaa nauttia myös kesäteattereiden esityksistä ja muista kesätapahtumista kuten kesämarkkinoista, kesätoripäivistä ja Kuavin Kuhinoista.

Katso Kaavin kylän kohteet!

Kaavi 73600, Pohjois-Savo FI
Hae reittiohjeet!

Lähetä viesti kohteeseen