Eloaitta, Juutilan Valimomuseo, Telkkämäen kaskiperinnetila

Kaavin museot: Juutila, Eloaitta ja Telkkämäki

Kotiseutumuseo Eloaitta
Kaavintie 7, 73600 Kaavi Katso kartalta.
puh. 040 542 0233
www.kaavi.fi/eloaitta
Avoinna kesäisin ti-su klo 12.00-18.00

Eloaitta on Kaavin kirkonkylässä sijaitseva kotiseutumuseo,
jossa voi tutustua entisajan elämään Kaavilla. Vaihtuvat näyttelyt.
Eloaitassa näkyvät kaikki elämän merkit
Arkeologit ovat löytäneet ensimmäiset asutuksen merkit Kaavin alueelta yli 10 000 vuoden takaa eli heti sen jälkeen, kun viimeisin jääkausi oli päättynyt. Geologit ovat taas mitanneet, että Kaavin kallioperä on maan vankimpia. Kaavin historia on siis pitkä ja kaavilaisten elämä lujalla pohjalla. Kotiseutumuseo Eloaitalla sen voi jokainen kävijä nähdä omin silmin. Kallioperä ei ole vain paksu, vaan myös rikas malmeista ja mineraaleista – timantteja myöten.
Luonnoltaan karussa kunnassa moni perhe ottaa edelleen leivän kivestä, ja kivistä on ollut myös kaavilainen maanviljelys. Maaperän karuuden vuoksi raskasta kaskiviljelyä jatkettiin aina viime sotiin saakka, mutta runsas sato palkitsi raatajansa: yksi jyvä saattoi kasvaa jopa sadaksi.
Eloaitta rakennettiin 1800-luvun puolivälissä kaavilaisten yhteiseksi viljavarastoksi katovuosien varalta. Myöhemmin se oli osuuskaupan varastona, kunnes se 1960-luvulla kunnostettiin museoksi.
Museo ei ole kuollut, vaan sinne on tallennettu kaikki kaavilaisen elämän merkit kuten myös ilon ja surun hetket kaikilta elämänalueilta. Itsenäiseksi kunnakseen Kaavi alkoi muotoutua oman kappeliseurakunnan myötä jo 1600-luvulla. Kun helppoa leipää ei ollut, oli uskallettava yrittää. Näin Kaavista tuli koko Koillis-Savon virein kauppapaikka.
Teksti: Seppo Kononen, pitäjänneuvos, Kaavin Pitäjäseura ry:n puheenjohtaja

Juutilan vanha valimo
Juutilantie 224, 73500 Juankoski Katso kartalta.
puh. 040 557 1003
www.kaavi.fi/juutila
Avoinna kesäisin ti-su klo 12.00-18.00

Pohjoismaisittain ainutlaatuinen hiekkavalumuseo Kaavin Vehkalahdessa, vanhassa valimossa. Juutilan valimo on perustettu v. 1881. Valimon tuotevalikoimaksi muodostui ajalleen tyypillinen kokoelma kelloja, kulkusia ja tiukuja. Aktiivisen tuotekehittelyn tuloksena syntyi omaperäisiä ratkaisuja ja tunnistettavia tyylipiirteitä, joiden ansiosta Juutilan esineet voidaan erottaa omaksi ryhmäkseen. 1960-luvulla tuotantoon tulivat kirkonkellot. Uusi valimo valmistui vuona 1983 ja vanha verstas on kunnostettu museoksi.


Telkkämäen luonnonsuojelualue

Kaiturintie 419, 73600 Kaavi Katso kartalta.
puh. 0205 64 5654, opas kesäisin 0400 346 469
www.luontoon.fi/telkkamaki

Telkkämäen luonnonsuojelualue on ainutlaatuinen kaskiperinnetila Pohjoismaissa. Tämä pieni luonnonsuojelualue tarjoaa mahdollisuuden eläytyä hetkeksi menneeseen elämäntapaan. Pohjois-Savossa on kaskiviljelty aina 1400-luvulta lähtien. Telkkämäessä kaskialueeseen ja sen luontoon pääsee tutustumaan pihapiirin lisäksi kahdella lyhyellä luontopolulla.

Telkkämäen talon pihapiirin laidunalueita ympäröi 1800 – 1900-luvun savolainen lehtimetsämaisema. Alueen maisema on syntynyt kaskeamisen tuloksena. Kaskeaminen on ollut yleinen tapa raivata metsäinen maa-alue uudeksi pelloksi. Viimeiset perinteiset kasket roihusivat Telkkämäen alueella 1930-luvulla. Yhä kuitenkin luonnonsuojelualueella savuaa, kun nokiset kaskeajat polttavat maata pelloksi joka vuosi.
Tule tutustumaan erilaisiin vuotuiskiertoon kuuluviin näytöstapahtumiin!

Katso Kaavin kyläesittely!

Lähetä viesti kohteeseen