Jokijärvi

Jokijärvellä on asuttu jo tuhansia vuosia. Siellä on käsitelty rautaa ja syöty kalaa. Ihan lähellä on myös Kalle Päätalon lapsuuskoti.

Vanha asutuspaikka – Jokijärvellä on asuttu jo tuhansia vuosia. Siellä on käsitelty rautaa ja syöty kalaa, ainakin muinaislöytöjen mukaan. Lappalaiset ovat siirtyneet pois alueelta yli 400 vuotta sitten, mutta toimintaa on kylässä ollut koko ajan. Kaukokalastajat ovat pitäneet kalasaunoja alueella. Kalastusta on harjoitettu Perämereltä käsin.

Iijoen kylä – Alueen nimistö on paljolti vielä lappalaisperäistä. Ihan niin kuin Iijoki, joka tulee yötä merkitsevästä sanasta. Kylästä on vain viitisenkymmentä kilometriä valtakunnan rajalle, ja suurvaltojen (Ruotsi ja Venäjä) huonojen välien vuoksi suomalaisasutus on tullut alueelle hitaasti. Kiinteä asuttaminen alkoi kuitenkin samoihin aikoihin kun lappalaiset lähtivät pohjoisemmaksi, 1590-luvulla. Yksi uudisasukkaista oli Paavali Säkkinen, jonka jälkeläisistä eräs oli nimeltään Kalle Päätalo.

Kylässä matkailu- ja kulttuuritarjontaa – Saijan Lomakartanon lisäksi kylässä on teatteritarjontaa, PöllinParkkuukisat (maailmanmestaruustaso), kylätalo, talviurheilutarjontaa aivan lähellä, kelkkareittejä, vesistöreittejä ja muitakin palveluita, vaikka asukkaita on vain 350. Kyläkirjastossakin on kymmenkertainen määrä kirjoja eli jokaiselle 10 kirjaa kerrallaan. Ja jos kirjoja ei jaksa lukea, ilmestyy Jokijärvellä myös oma Avviisi, ainakin kerran vuodessa. Ihan lähellä on myös Kalle Päätalon lapsuuskoti, Kallioniemi joka toimii nyt museona.

Katso Jokijärven kohteet!

Jokijärvi, 93400 Pohjois-Pohjanmaa FI
Hae reittiohjeet!

Lähetä viesti kohteeseen