Hoilola

Vain muutaman kymmenen asukkaan, mutta kahden kirkon kylä, jonka suurin rakennus on kuitenkin Runon- ja rajan tien hirsilinnojen ketjuun kuuluva Korpiselkätalo.

Juuret 1500-luvulla – Jo 1600-luvulla Venäjän vallan aikana kylä kärsi sodista ja Ruotsin aikaan siirryttyä ortodoksista väestöä muutti Venäjälle luterilaistamista ja verotusta pakoon. Viimeisimpien sotien seurauksena Korpiselän kunnasta osa jäi rajan taakse ja kylä liitettiin Tuupovaaran kuntaan. Kunta lakkautettiin 2005 ja nykyinen kotikunta on Joensuu.

Pieni kylä, kaksi kirkkoa – Kylän asukkaat lasketaan kymmenissä, mutta silti kylässä on kaksi kirkkoa, ortodoksinen ja luterilainen, jotka molemmat on rakennettu 1950-luvulla.

Hirsilinna Korpiselkätalo – Kylän suurin talo on kuitenkin 1980-luvulla Runon- ja rajan tien varteen rakennettuun hirsilinnojen ketjuun kuuluva Korpiselkätalo. Talo on Erkki Helasvuon suunnittelema ja sen esikuvana on luovutetulle alueelle jäänyt Tolvajärven matkailumaja.

Lautturin huuto – Liekö totta, mutta kerrotaan että Lola nimistä lautturia olisi huudettu Onnenvirran toiselta puolen ja kylä olisi saanut siitä nimensä; Hoi! Lola!

Katso Hoilolan kylän kohteet!

Hoilola 82760, Pohjois-karjala FI
Hae reittiohjeet!

Lähetä viesti kohteeseen